Turkinhoito

Tämän jutun tarkoituksena on kertoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti, kuinka löwchen pidetään siinä kunnossa, kun se on totuttu näkemään näyttelykehässä, eli silloin kun se on huolellisesti pesty, trimmattu ja hyvin hoidettu.

Hyvä terveys ja oikea ravinto ovat kaiken perusta. Tarkista, ettei koirallasi ole loisia ja että se syö monipuolista ravintoa. Jo oikea ruokavalio yksinään parantaa turkin elävyyttä. Mikäli koirasi turkki ei hyvästä hoidosta huolimatta näytä terveeltä, lisää sen ruokaan B-vitamiinia ja suun kautta nautittavaa sinkkiä, erilaisia vitamiineja ja biotiinia. 


Turkin pesu

Pesu on suoritettava säännöllisesti joka viikko, jopa useammin, jos turkki likaantuu. Koiran iho ja turkki vaativat suhteellisen happaman shampoon, jotta iho ja karvat eivät vaurioituisi. Suositeltavaa olisi käyttää erityisesti koirille tarkoitettuja shampoita. 

Ennen pesua varmista ettei koiran turkissa ole takkuja. Takut poistetaan hellävaroen, ensin sormin pituussuuntaan halkoen, sitten harvalla kammalla ja lopuksi harjalla.

Koiran turkki on hyvä pestä aina kahteen kertaan niin, että kumpikin vaahdotus tehdään eri shampoilla, jolloin tulos on parempi kuin käytettäessä samaa shampoota kahteen kertaan peräkkäin. Huuhtelut on tehtävä erittäin huolella, sillä ihoon jäänyt shampoo aiheuttaa koiralle sekä kutinaa että hilseilyä.

VARO KORVIA! Niiden sisälle ei saa päästä vettä. Suojelemalla toisella kädellä korvakäytävää ja samalla painamalla leukaa hellävaroen alaspäin, saat suihkutettua myös otsatukan ja kuonokarvat. Pese koira huolellisesti kuonosta hännänpäähän.

Hoitoaineen käyttö jokaisen pesun jälkeen on ehdottoman tärkeää, jotta turkki pysyisi ehjänä ja kiiltävänä. Hoitoaine hierotaan sormenpäillä turkin pitkään osaan, mansetteihin sekä häntäkarvoihin, ja annetaan vaikuttaa. Hoitoaineen vaikutusta voi tehostaa saunan lämmössä tai käärimällä koiran lämpöisiin pyyhkeisiin. Tämän jälkeen perusteellinen huuhtelu lämpimällä vedellä. On myös olemassa hoitoaineita, jotka voidaan jättää turkkiin. Lue huolella käyttöohjeet.

Kokeilemalla löydät oikeat shampoot ja hoitoaineet koirallesi. Ne tuotteet, joilla joku toinen saa parhaan tuloksen, eivät välttämättä sovikaan sinun koirasi turkille.

Pesun jälkeinen kuivaus ja harjaus

Nosta koira trimmauspöydälle, tai pöydälle jolla on kumimatto, joka estää koiraa liukastumasta. Kuivaa koira ”pyyhekuivaksi”. Ennen föönillä kuivaamista voit suihkuttaa turkkiin kevyesti harjausnestettä.

Karva menettää jonkin verran kimmoisuuttaan märkänä ja murtuu näin ollen helpommin kuin kuivana, sen vuoksi koiran föönaaminen on suoritettava hellävaroen. Kuivaajaa ei tule säätää liian kuumaksi, sillä karva saattaa kuumuudesta vahingoittua.

Leijonan turkille sopivia harjoja on useammanlaisia ja testaamalla löydät omaan käteen ja koiran turkille sopivan harjan. Harjan piikkien on kosketettava ihoa karvan tyvessä ja edettävä karvan läpi yhdellä suoralla vedolla. Latvoja ei saa taivuttaa ylöspäin, sillä se rikkoo latvat. Kun turkki föönataan kuivaksi juurta myöten, saadaan se tuuheamman näköiseksi eikä aluskarva liisteröidy ihoon.

Turkki harjataan vastakarvaan, kerroksittain kuivaksi. Varmistu että edellinen kerros on aina tyveä myöten täysin kuiva, ennen kuin siirryt seuraavaan kerrokseen. Kiinnitä erityisesti huomiota korvien takusiin, rintaan ja leuan alle sekä kainaloihin. Ne jäävät helposti kosteiksi ja kuivuvat sitten kiharalle. Aloita kuivaus kylkikarvoista, etene rintakarvoihin, pään alueelle, häntään ja mansetteihin.

Selkäturkki harjataan putoamaan ilmavasti pitkin kylkiä, osittain takaa eteenpäin selän päälle. Pitkät otsahiukset kammataan taaksepäin ja käännetään sivuille.

Kun koira on täysin kuiva, kurkistetaan vielä sen korviin ja nypitään korvakäytävästä kasvavat ja sen tukkivat karvat pois, tarkastetaan kynsien pituus ja tarvittaessa leikataan ne. Lopuksi tarkastetaan silmät. Leijonan silmät vuotavat jonkin verran, johtuen pitkän ”otsatukan” aihauttamasta ärsytyksestä. Silmänurkat puhdistetaan lämpöiseen veteen kostutetulla pumpulitukolla. 

Trimmaus

Kun kotiisi tulee pieni iloinen leijonanpentu, se yleensä on jo kasvattajan luona leikattu ”leijonaleikkaukseen”. Näin sinulla on tarkat rajat, eli missä alkaa pitkä ja missä lyhyt karva. Näitä rajoja noudattaen on helppo aloittaa trimmaaminen. HUOM! Pitkään karvaan ei kosketa, se saa kasvaa pitkäksi ja tuuheaksi.

Ajeleminen on helpointa aloittaa hännän juuresta vastakarvaan, niskaa kohti. Paljas osa ulottuu, takaa katsoen, selkärangan ja alimmaisten kylkiluiden yhtymäkohtaan.


Kylkien leikkaaminen aloitetaan muutama sentti takajalkojen kinnernivelten yläpuolelta ja vatsa siistitään untuvakarvoista noin napaan saakka. Sekä etu- että takajalkojen käpälät leikataan paljaiksi, varpaanvälejä unohtamatta. Etujalat leikataan kyynärpäistä mansettien yläreunaan saakka paljaiksi, vaikka ne aikuisella hyväturkkisella koiralla eivät näykään turkin ”helman” alta.

Häntätupsu on noin puolet hännän pituudesta, riippuen siitä, onko koiralla pitkä vai lyhyt häntä. Häntäkarvat kasvavat hitaasti, jotan säilyttääksesi komean ja tuuhean hännäntupsukan, on sinun hoidettava sitä hellävaroen.

Kun pidät koirasi jatkuvasti hyvässä kunnossa ja trimmaat sen usein, tulee trimmauksesta nopea rutiinitoimenpide, alkuhankaluuksien jälkeen. Leijonan trimmaus on kuin ruohon leikkuu… mitä useammin sen tekee, sen helpommalla pääsee!

Turkin päivittäinen hoito

Päivittäinen harjaus ei ole tarpeen, liian usein toistuva harjaus kuluttaa ja rikkoo karvojen latvoja. Rikkoontuneet latvat takkuuntuvat ehyttä turkkia nopeammin. On kuitenkin syytä päivittäin aukaista takut ja poistaa turkkiin tarttuneet roskat. Takkuja aukaistaessa käytä harjausnestettä tai takunpoistoainetta välttääksesi vauriot turkissa. Älä koskaan harjaa kuivaa turkkia! Takut aukaistaan ensin sormin pituussuuntaan halkoen, sitten harvapiikkisellä kammalla ja lopuksi harjalla.

Koirasi turkki kerää aina likaa ja likaisen turkin harjaaminen on turkille pahempaa kuin se, ettei sitä harjattaisi lainkaan, sillä likainen turkki murtuu ja karva irtoaa helposti

Kyllä kannatti!

Nyt sinulla on edessäsi lopputulos; lattialla istuva iloisesti tyylikästä hännäntupsukkaansa heiluttava löwchen. Peseminen ja trimmaaminen vaati jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos palkitsee vaivasi. Koirasi on kauneimmillaan; valmis suureen KV-näyttelyyn tai vaikka iltakävelylle. Mihin lähdettekin, koirasi kerää varmasti huomiota reippaalla, iloisella, hyvin hoidetulla, erikoisella ja eksoottisella olemuksellaan. Löwchen ei kuulu kymmenen suosituimman rodun joukkoon, eikä toivottavasti tule koskaan kuulumaankaan. Näin saamme säilytettyä rotumme terveyden, ja sen jo keskiajalta peräisin olevan ulkonäön! Tärkeintä on, että jokainen meistä, jolla kotona on pieni leijona, tiedämme: "Kerran löwchen, aina löwchen!"